Ett webbpubliceringssystem, eller innehållshanteringssystem som det också kallas för, är ett smidigt sätt att utveckla en webbplats. Termen CMS används normalt för att beskriva detta system. CMS tillåter användare att ladda upp och redigera webbinnehåll utan manuell webbprogrammering. Detta sparar pengar och tid eftersom en användare utan expertkunskaper inom olika webbspråk kan hantera systemet. Under följande rubriker presenteras några populära CMS-system, lämpliga för såväl företag som individer att använda. De är alla omåttligt populära världen över och enkla. Slut därför leta, här finns verktygen!

WordPress

Klassikern WordPress som funnits sedan 2003 är kanske det mest kända och enklaste CMS-systemet. Det driver en tredjedel av världens mest populära webbplatser på internet. Särskilt känt är WordPress som bloggverktyg även om det kan användas för att bygga fullfjädrade webbplatser. För individer och nybörjare är WordPress det ideala systemet att använda på grund av dess användbarhet och enkelhet.

Shopify

Detta är en ledande och pålitlig plattform för e-handel. Som namnet antyder är Shopify ett CMS-system inriktat för små och stora företag som vill bygga en webbplats för e-handel. Några exempel på saker som kan kommersialiseras genom denna e-handelsplattform är evenemang, medlemskap, lektioner, produkter, möten, upplevelser, workshops med mera. Numera drivs över en halv miljon butiker online av Shopify, däribland av stora varumärken som Angry Birds, Red Bull och 50 Cent.

Joomla

Joomla är både gratis att använda och open source. I jämförelse med WordPress är dock Joomla mer avancerad och kraftfull. Den kräver därför grundläggande tekniska färdigheter av användaren. Å andra sidan är Joomla anpassad för mer fullfjädrade webbplatser som e-handel eller sociala medier.

Drupal

Detta är ett av de mest flexibla CMS-system som används för att bygga pålitliga och säkra webbplatser. Drupal är det idealiska valet för större företag och även det föredragna valet för Fortune 500-företag, ideella organisationer och myndigheter. Som med de flesta CMS-system tillåter Drupal åtkomst och redigering av en webbplats från vilken dator som helst i världen. Därför är Drupal ett mycket användbart verktyg.